Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 20:11 - Да се погрижим за бъдещата ни хубава коса - стимулиране с маски на маслена основа
Автор: galatea Категория: Други   
Прочетен: 3572 Коментари: 0 Гласове:
0



От пръв поглед, изобилие от рецепти за косата може да се сравни само с изобилие от хората, страдащи по някакъв начин от нея. Но всъщност, те не са чак толкова много. По-точно, много са, но са модификации, които могат да се подредят по класове:

 

на маслена основа

Почти всички растителни натурални масла са изключително благоприятни за косата.

Рициново масло е "класика в жанра". Втрива се в кожата на главата вечер преди лягане, слага се памучна забрадка, а сутринта главата се измива.  Прави се минимум 2 пъти седмично дотогава, докато няма видимо подобряване на състоянието на косата. След това процедурата се разрежда до 1 път месечно.

Зехтин не му отстъпва по популярност, особено последно време, когато пазарната икономика ни докара натурално, студено изтискано масло. Точно то притежава лечебни свойства. Леко подгрят зехтин се нанася за през нощта върху най-напред кожата, а после и косата. Авторите на рецептата твърдят, че ако това се повтаря всяка нощ в продължение на една седмица, резултатите са смайващи... Хоп, нещо интересно... Единствен недостатък на тази рецепта, че косата става малко твърда, което пък минава след прекъсване на мазането! Та това е информацията точно за мен! Мечтая за твърда коса!

Със зехтин могат да се правят маски и 20-30 минути преди миене на косата (за по-добро попиване се слага отгоре найлон и кърпа). А има и препоръки малко зехтин да се нанася на измитата влажна коса.

Царевично масло, както се твърди, прави косата лъскава и копринена. Леко затоплено масло се втрива в кожата и главата се увива в потопена в гореща вода и изтисната хавлиена кърпа. Тази процедура се повтаря 5-6 пъти, след това главата се измива с мек шампоан. Ефектът се усилва, ако готвим с царевичното масло в продължение на 1-2 месеца.

Бадемово масло - едно от най-силните естествени средства за стимулиране растежа на косата. Подхранва корена на косъма и го прави лъскав и еластичен. То е известно в  медицина и парфюмерия вече 8000 години. Притежава подмладяващ ефект и стимулира възстановяване на епидермалните клетки.

Репейно масло се смята за най-ефективно средство при косопада, защото предизвиква активна стимулация на фоликула на косьма - точно това, което ни е необходимо. Не знам, дали се продава, но може да се получи в домашни условия.

  • Крем за коса - 3 супени лъжици нарязани корени от репей се варят в 300 мл вода 15 мин. Отварата се прецежда и се слагат 9 супени лъжици топена свинска мас. Оставя се да престои на слаба фурна 2-3 часа. След като сместа изстине, излишната вода се отстранява и с получения крем се мажат корените на косата ежедневно.
  • Масло за коса 1 - 100 г пресни ситно нарязани корени от репей се киснат 24 часа в 200 мл бадемово масло. След това се варят на тих огън 15 мин. След изстиване корените се изтискват добре и маслото се прецежда. Употребява се за мазане на косата 5 часа преди миене.
  • Масло за коса 2 - цветове на репея се киснат в олио.

Много добър ефект имат и маски от масла с добавяне на други съставки

·        Прави се смес от 1 ч. л. репейно масло и 2 ч. л. лимонов сок. Втрива се в кожата на главата през ден. Вече след 1 месец косата ви ще расте по-добре и ще пада по-малко.

·        1 част зехтин се смесва с 2 части мед и се оставя да престои 1-2 дни. 1 час преди миене нанесете маската, масажирайте леко, сложете найлонова шапка и върху нея - затоплена хавлиена кърпа. Измийте с шампоан.

·        1 чаена лъжичка растително масло се разбива с 1 жълтък.

·        Към затоплен зехтин се прибавя малко лимонов сок

А ето една "царска" рецепта, прилагана от руската императрица Елизавета Петровна, която била известна с роскошната си коса.

·        40-45 мин. преди миене на главата в кожата се втрива добре разбита смес от равни части олио или зехтин и водка (има и съвременен вариант от равни части рициново масло и ром) или смес от 1-2 супени лъжици олио и 1 жълтък.

Може да се използват и маслени билкови екстракти. За целта в буркан се слагат ситно нарязани билки - лайка, жълт кантарион, коприва и листа от бреза и се заливат с половин водна чаша растително масло по избор и предпочитание. Бурканът добре се затваря и се оставя на тъмно място минимум една седмица. Прецежда се и се използва като маска преди миене на главата. Към този билков маслен екстрат може да се прибави жълтък и лимонов сок.

Лично аз използвах много известна рецепта от маслен екстракт на жълт кантарион, който направих за домашната си аптека - универсално средство за изгаряния, кожни обриви, разтривки и пр. Не полагах никакви специални грижи за бъдешата си коса, а прибегнах до тази рецепта по принуда, защото в резултат на няколкодневно пътуване и непрекъснато носене на перука в горещо време получих много неприятни симптоми, свързани с кожата на главата - силен сърбеж, обрив и т.н. Използвах този екстракт в съчетание е воден извлек от орехова шума. Не знам, кое точно ми подейства, но освен изчезването на болежките оттогава забелязах и първите признаци на растеж на косата.

За тези, които не знаят рецептата - напълвате стъклен съд с билката (купих я от аптека), без да я тъпчете и заливате с зехтин така, че да се покрие. Може да се изполва и олио, но поне при мен първият опит излезе несполучлив - олиото много бързо ограниви и миришеше отвратително. Затова купих от по-скъпия, студено изтиснат зехтин, нали е за лекарство. Плътно затваряте съда и оставяте на топло (на слънце или до печка). След време зехтинът става червен. Тогава прецеждате сместта и пазете бистрия маслен извлек в съд от тъмно стъкло. Според Мария Требен ("Здраве от аптеката на Господ") това масло запазва лечебната си сила две години.

 



Тагове:   коса,   маски,   основа,   маслена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatea
Категория: Други
Прочетен: 1867706
Постинги: 40
Коментари: 418
Гласове: 175
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930